Bazsalikom (ocimum basilicum ),népies nevén bazsalikum,királyfű,németbors.

A közkedvelt egynyári növény,eredetileg Dél-Ázsiából és Afrikából került hazánkba,ahol hamar,széles körben elfogadták kellemes,szegfűszegre emlékeztető,fanyar,pikáns illata miatt.A mediterrán konyha egyik legfontosabb alapfűszere.A leveles,virágos hajtásokat felhasználhatjuk frissen,vagy morzsolt szárított formában.Vigyázzunk arra,hogy ha szárított állapotban tároljuk otthon,akkor fénytől óvva légmentesen legyen elzárva.

Mint fűszert igen sokoldalúan fel lehet használni : levesekbe, főzelékekbe, salátákba, szószokba, sültekhez, pácokba, mártásokba, továbbá ecetes és vizes uborka eltevéséhez.Egyes ételekhez zsályalevéllel,rozmaringlevéllel eggyütt kitünő köretet készíthetünk belőle.

A bazsalikomból készült teát gyomorerősítőként,étvágygerjesztőként,köhögés és lázcsillapításra és vízhajtóként is fogyaszthatjuk.Indiában az egyik legszentebb növényként tartják  számon. Fertőtlenítő, baktériumölő, idegerősítő, lázcsillapító hatású.

Az Indiai hitvilágban Vishnuhoz és Krishnához társítják,és úgy tartják,hogy a vallásos áhitatot,az elme tisztaságát,és a hűséget fokozza.A bazsalikom az Égi hatalmak védelmét nyújtja azáltal,hogy tisztítja az aurát,és erősíti az immunrendszert.( kb 20 %-kal !! ).Fokozza a pránát,segíti az érzékek kifinomodását,erősíti az idegszövetet és fejleszti a memóriát.

Egy ősi recept szerint a Pachouli nevű növény levelével keverték a bazsalikom magját,amit aztán agyag pipában füstöltek el,hogy alváskor az álmaikat befolyásolni tudják.