A borsikafű ( satureja hortensis ) a XVI. század óta ismert fűszer és gyógynövény.Jellegzetes borsra emlékeztető illatú és ízű.A más néven csomborként ismert borsikafű a Földközi-tenger mellékéről származó egynyári növény.A bazsalikomhoz hasonlóan morzsolt állapotban,vagy frissen kerül forgalomba.Illóolajat,cseranyagot és gyantát is tartalmaz.

Felhasználhatjuk bableveshez,burgonyafőzelékhez,káposztafélékhez,vadpácokhoz, mártásokhoz és vizes,vagy ecetes uborka eltevéséhez is. Erős aromája miatt ne főzzük eggyütt az étellel,hanem csak a főzés befejezése előtt néhány perccel adjuk hozzá. Mivel azonban aromája kevésbé veszélyes mint a borsé,ezért diétás konyhák étrendjében nagyon fontos,hiszen azt pótolni tudja és gyógyhatása is van.

A belőle készült tea többek között kiváló gyomorerősítő,görcsoldó felfúvódást gátló,bélféregirtó,de jó alacsony vérnyomással küszküdőknek és köhögés ellen is.